woensdag 13 september 2023

Vogeltrek

Er is iets gaande. Eergisteren boven onze kaap, de Ponta da Atalaia, roodstuitzwaluw, daarna niet meer. Gisteren ineens koereiger (vanmiddag kwam ie ineens weer aanvliegen). En vanmorgen ineens een blauwe rotslijster en een juveniele roodkopklauwier. En dan zijn er ook nog de vale gierzwaluwen die ook vanmorgen weer met tientallen boven zee en boven de kliffen foerageerden. Het is nog pas juli (nog net), maar de trek begint al aardig op gang te komen. Spannende tijden, zeker op een kaap als deze, met zijn stekelige struikgewas, zijn ruigtevegetatie en zijn hogere bosjes hier en daar en aan bijna alle kanten omringd door de oceaan.
Boven zee vanmorgen weer de inmiddels gebruikelijke kuhls pijlstormvogels. Die blijven geweldig, ik ben er nog niet helemaal aan gewend. Zo rustig, zo kalm en ontspannen als die over de golven glijden, een paar lome vleugelslagen maken en daarna meters lang roerloos over zee zweven, de grote bogen die ze daarbij maken, prachtig! En als er dan ineens iets kleiners, iets tengerders tussendoor snelt, veel onrustiger, met gehaaste vleugelslagen en tussendoor nauwelijks tijd voor glijfases, dan weet je dat je iets anders in beeld hebt. Veel donkerder, groezelige onderzijde: vale pijlstormvogel, knallend naar west. Vanmorgen voor het eerst, en meteen drie keer. Vooral de tweede, vrij dicht onderlangs, was prachtig. En ook over zee zeven grote sterns. Geen topsoort natuurlijk, maar de afgelopen dagen waren ze er niet. Ook over zee dus al trek. De meeste mensen denken bij vogeltrek aan de herfst, maar die begint dus al in juli. Geeft goede hoop voor de komende week.
Verder vanochtend met zijn vieren een beetje in het dorp rond gehangen. Op het strandje waar een kuifaalscholver op zee en een mooie zwarte wouw laag over, en in het centrumpje met winderige terrasjes en pleinen.
's Middags nog even met Harriët over de kaap naar de haven gewandeld. Harde wind weer, en volop zon. Zeer fraai een (of de?) zwarte wouw, min of meer ter plaatse.

30 juli 2023


Verder lezen over Portugal: Cabo São Vicente





Geen opmerkingen:

Een reactie posten