woensdag 13 september 2023

Sagres

We zitten hier in een voor ons doen ongebruikelijk luxueus appartement. Vroeger sliepen we altijd in ons eigen tentje. Later ook wel in stacaravans of in vaste huurtenten op campings, in trekkershutten en eerlijk gezegd steeds vaker in eenvoudige vakantiehuisjes. Maar dit ruime driekamerappartement, van alle gemakken voorzien, met privézwembad exclusief voor de gasten van het complex en met uitzicht op de oceaan, dat is nieuw voor ons. En ik moet zeggen, het bevalt best.

Vanmorgen vroeg eerst terug naar het nabije uitzichtpunt van gistermiddag, de Ponta da Atalaia. Nu met telescoop. Vroege ochtend, nog weinig wind en mooi licht. Onderweg betaalde zich dat meteen uit in vogeltjes die gisteren verborgen waren gebleven maar zich nu wel af en toe lieten zien: kleine zwartkop, kuifleeuwerik, graszanger en roodstuitzwaluw. En vanaf het uitzichtpunt stalen de kuhls pijlstormvogels en vale gierzwaluwen de show. Van de vaaltjes zwermden er wel honderd rond de kliffen en op een gegeven moment foerageerden er tientallen pijlen waarvan sommige niet al te ver weg boven zee. Met ook nog zwartkopmeeuw, enkele jan van genten en kuifaalscholver een welbestede ochtend.
's Middags, toen de wind weer was losgebroken, op zoek naar het estuariumpje dat Birdingplaces.eu had aanbevolen, bij het strand voorbij het haventje. Helaas geen estuarium te bekennen. De boel was compleet uitgedroogd, dat krijg je met die mediterrane zomers van tegenwoordig, dus daar hoeft u niet meer heen. Wel vanaf het strand mooi zicht op omringende kliffen en een rotseiland in zee.

28 juli 2023


Verder lezen over Portugal: Fortaleza de Sagres







Geen opmerkingen:

Een reactie posten