dinsdag 12 september 2023

Massatoerisme

Vandaag moest ik om te beginnen even beneden vogelen want dat is wat ik doe, waar ik ook ben. Dat was behoorlijk succesvol. Al meteen bij een parkeerplaats twee fraaie hoppen, en dat zijn letterlijk tropische verrassingen. Even later eentje prachtig van nabij kunnen bezichtigen toen ie foerageerde op en rond het kinderspeelplaatsje aan de andere kant van de flat. Heerlijke start van de dag. Hier ook eurokanarie en diverse zwarte roodstaarten. En op het veld diverse graszangers en zwarte spreeuwen en nu ook wat gierzwaluwen over, waaronder in elk geval één gewone, die we in Nederland ook volop hebben, en drie vale, de Zuid Europese variant. Het enige wat niet wilde lukken, was kleine zwartkop. Wel geregeld horen roepen maar ik kreeg hem niet in beeld.
Dat alles gewoon in de metropool Lissabon. Aan alle kanten om me heen waren nog de woonflats zichtbaar.

Na ontbijt weer Lissabon in. Eerst naar Restauradores en met het tamelijk beroemde klimtrammetje omhoog naar een parkje met fraai uitzicht over de stad. Echt heel toeristisch; of je wilt of niet, je maakt hier deel uit van het wereldwijde massatoerisme. De drukte om ons heen bewijst dat wel. Wil je die drukte niet, dan moet je thuisblijven. Maar dat zou jammer zijn want die uitzichten …, en ook de gezellige drukte, de soms virtuoze straatmuzikanten en de koningspage in het bloemenperk een verdieping lager. En ook de blauwkoparatinga‘s, al zijn dat zo'n beetje de halsbandparkieten van Lissabon. Halsbandparkieten heb je trouwens ook wel in Lissabon.
Bezoek gebracht aan de Igreja Sao Roque, van buiten stoer en hoekig, van binnen zo rijkelijk geornamenteerd dat je er duizelig van zou worden. En lopend, per uitpuilend antiek trammetje en opnieuw lopend naar het Castelo San Jorge. Daar, hoog verheven boven het hart van Lissabon, de verdere middag doorgebracht. Fijne combinatie van luieren en bezichtigen. Mooie plek waar de herinneringen aan de oude geschiedenis je tegemoet komen, prachtige uitzichten ook en prachtige vale gierzwaluwen hier ineens, subtiel anders dan de vogels die we thuis wel kennen. Maar opnieuw kleine zwartkop niet kunnen vinden, hoewel ik die geregeld hoorde.

26 juli 2023


Verder lezen over Portugal: Naar het zuiden






Geen opmerkingen:

Een reactie posten