dinsdag 18 april 2023

Soort van de dag

We stonden op een uitzichtpunt aan het begin van de Tongplaat uit te kijken over de Tongplaats en over de Nieuwe Merwede, een fraai decor van brede wateren met smalle dammetjes en smalle wateren met brede kades en rietlanden. We stonden te genieten van de tientallen, misschien wel honderden zwaluwen die daar rondzwermden en waartussen we al drie gierzwaluwen hadden gevonden, de eerste van het jaar, in elk geval in Nederland wat mij betreft. We bestudeerden de tweede kalenderjaar pontische meeuw op een strekdammetje in de rivier, en de drie middelste zaagbekken op het water, een volwassen man, een jonge man en een vrouw. Interessante soort zo ver in het binnenland. Fitissen, rietzangers, rietgors, af en toe explodeerde een cetti’s zanger: een fraai vogelkoor waarin ook af en toe de eerste kleine karekiet figureerde.
En we stonden na te genieten van een tot nu toe volmaakte Biesbosch-excursie met Vogelwacht Utrecht. Veel was gelukt. Zeearend was zelfs prima gelukt, vier keer maar liefst. Vooral de eerste keer, een onvolwassen vogel die langdurig in de buurt en soms zelfs vrij dichtbij rondvloog in de Noordwaard (het was zowat de eerste vogel die we zagen), was fraai, net als die ene die we vanaf Pannenkoek verderop op het slik en in het water zagen staan en die af en toe een stukje aan de wandel ging op die verrassend lange poten van hem, hij leek zo wel een steltloper.
Visarend was ook gelukt. Twee keer zagen we vermoedelijk dezelfde vogel ver weg maar goed herkenbaar zitten op kale takken in de buurt van het nest. En drie steltkluten zojuist in Hania’s polder waren prachtig. Verder hebben we aardig wat zomertalingen gezien, tot opluchting van een van de deelnemers, fraaie zwartkopmeeuwtjes, drie zilverplevieren in Hardenhoek, zo ver in het binnenland ook niet alledaags, pijlstaarten, kluten, prachtige ijslandse grutto’s, zwarte ruiter roepend laag over, groenpootruiter roepend laag over, lepelaar, kleine zilverreiger, rouwkwikstaart en nog veel meer.
Kortom, er was weinig te wensen over. En toen riep er iemand: daar komt een wouw aan! En zo was het maar net: een fantastische rode wouw kwam van over de rivier laag over ons heen vliegen, maakte af en toe een rondje voor hij doorvloog en liet zich aldus van alle kanten prachtig bekijken. Het was de kers op de taart, de volmaakte afsluiter, de soort van de dag.

16 april 2023





Geen opmerkingen:

Een reactie posten