woensdag 23 september 2020

Vrijdag 21 augustus 2020

Boel heggenmussen vanochtend in de duinen, en ineens een zingende roodborst. Nieuwe aanvoer: trek. Herfst, ook al is het pas augustus. Voor veel vogels begint de herfst al in augustus. Of nog eerder. Ook af en toe gele kwikstaart over, zoals het hoort want dat is altijd een vroege nazomertrekker, en nog een verlaatte gierzwaluw. Dit tijdens een kort rondje rond onze polder en langs het Zwin.
Daarna met zijn allen naar Oostburg gefietst. Leuke fietstocht, maar Oostburg is eigenlijk best saai, met zijn hedendaagse winkelstraten en -pleinen en naoorlogse gemeentehuis. Een soort Veenendaal, dorp dat tot stad is gegroeid. Bestuurlijke hoofdplaats van de gemeente Sluis. Het historische en pittoreske Sluis de naam, Oostburg het gemeentehuis: eerlijk zullen we alles delen. Maar eigenlijk was het nietige Zuidzande onderweg leuker. Al heeft Oostburg wel een mooie watertoren, een best aardige kerk in basilicastijl en plassen met rietvelden aan de rand, restanten van oude kreken. Allemaal van na de oorlog, behalve die plassen met rietvelden, want op 6 oktober 1944 werd Oostburg voor een belangrijk deel verwoest door geallieerde bombardementen. Er vielen 106 slachtoffers en 353 panden werden verwoest, aldus Wikipedia, waaronder een aantal historische gebouwen. De geschiedenis, zo blijkt maar weer, toont zich vaak door wat je niet ziet.
Na afloop in mijn eentje naar de Sophiapolder, uitgestrekte plasdras een paar kilometer verderop. Aangelegd als compensatie, ook al, voor de verdieping van de Westerschelde. Er moest blijkbaar heel wat gecompenseerd worden in Zeeland, ik weet niet of we daar zo gelukkig mee moeten zijn. Veel vogels in de Sophiapolder, aardige soorten ook (kemphaan, lepelaar, geoorde fuut, bonte strandloper), leuke afsluiter.


Verder lezen?zaterdag-22-augustus-2020







Geen opmerkingen:

Een reactie posten