dinsdag 17 maart 2020

Vogelen in tijden van Corona

Nederland zit bijna op slot maar met vogelwacht Utrecht nog net effe een rondje gedaan. Eemdijk, Bunschoten-Spakenburg en Arkemheen. Velduilen vliegend over het Eemmeer, nagezeten door boze meeuwen. In Arkemheen volop natte weilanden en plasdras met volop grutto’s waartussen prachtige ijslanders. Karakteristieke vogels met diep steenrode hals en borst, zwaar gestreepte buik, kleurrijk mozaïek op de bovendelen en steil voorhoofd. Uit het boekje. Verder hier honderden kemphanen en tientallen bonte strandlopers en goudplevieren. Onder meer. Veldleeuweriken zongen overal. Kortstondig een mooi baardmannetje in rietbosje langs het Eemmeer waar ook cetti’s zanger zong en in en boven het land daar diverse zwartkopmeeuwtjes. Allemaal leuk. In Amersfoort gingen we achter het Meander Medisch Centrum op zoek naar drie pestvogels. Met succes. En tenslotte doken we nog even de Eempolders in, waar we onder andere tussen de vele duizenden brandganzen één rotgans vonden. Verre van alledaags, zo diep in het binnenland. Verder ook hier ijslandse tussen de grutto’s en ook hier kemphanen, bonte strandlopers en pijlstaarten, al waren het er allemaal heel wat minder dan in Arkemheen.

Je vraagt je af of dit voorlopig ons laatste tochtje was. Wat komt er nog allemaal op ons af? Gaat straks het land helemaal op slot en mogen we niet eens de deur meer uit behalve om boodschappen te doen? Natuurlijk hebben wij vogelaars het niet zwaarder dan andere Nederlanders, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, roepen we in koor en we hebben allemaal op onze eigen manier last van de pandemie. Maar ik moet er niet aan denken dat ik straks niet eens meer effe de Gagelpolder in kan lopen om de voortschrijdende lente op snuiven. Om maar wat te noemen.
Het is natuurlijk allemaal maar klein leed vergeleken met de echte problemen die op ons af komen en al helemaal bij wat op ons afkomt als we niets doen en vrolijk doorgaan met wat we deden toen er nog niets aan de hand was. Om maar niet te spreken van degenen die echt het slachtoffer zijn van het virus. Maar het zou dus zomaar kunnen dat ook wij vogelaars de komende tijd met heel wat minder genoegen moeten gaan nemen dan we gewend zijn. Als dat betekent dat we weer gaan genieten van bijvoorbeeld een luid zingende heggenmus die zich even vol in de kijker laat zien, zoals vanmorgen het geval was, of van een steenuiltje tijdens een ommetje om de benen te strekken, in het zonnetje in de nok van een boerenschuurdak, dan heb ik daar geloof ik voorlopig nog wel vrede mee. Zolang we nog wel de deur uit kunnen, komen we de komende maanden wel door. Dan hebben we nog wel wat vogelen in tijden van Corona te gaan.

16 maart 2020


Meer lezen: Vogelen in tijden van corona

Geen opmerkingen:

Een reactie posten