maandag 2 juli 2012

345: Blauwvleugeltaling

Ook een leuk hebbedingetje is de blauwvleugeltaling, eend afkomstig van de overkant van de oceaan die zich al enkele weken ophield in een brede vaart in de Alblasserwaard nabij de beroemde molens van Kinderdijk. Ongeringd, gaafvleugelig en redelijk schuw, en dat is maar goed ook want zelfs dan kleeft er nog een geur van twijfel aan de vogel. Dat is zeldzame eenden eigen: teveel beesten achter slot en grendel waarvan er te vaak van achter hun slot en grendel weten te ontsnappen. Maar deze dus wellicht niet. Zeker is dat niet, ook al was-ie ongeringd, gaafvleugelig en redelijk schuw, maar laten we er gemakshalve vanuit gaan dat hij daadwerkelijk uit de Verenigde Staten is komen aanvliegen, en sommige mensen hebben een hele goede reden om de hevige sneeuwstormen te trotseren die deze barre Paasdagen tekenden. Want ja, het was witte Pasen, witter dan kerst in jaren is geweest. Van tijd tot tijd woeien de vlokken in dichte vlagen neer en kleurden het landschap tot een klassiek winters sprookje dat je eerder met Kerst zou wensen. Maar Pasen dus, lente!
Op weg naar de taling scheen nog geregeld de zon. De molens glansden ervan, toeristen uit streken nog verder dan waar de taling geacht werd vandaan te komen, paradeerden langs de molens en kiekendieven baltsten boven de gouden rietkragen die net zichtbaar waren achter de molens. Maar donkere buienluchten doemden al op aan de horizon.
Eerst de taling. Die was gauw gevonden en het moet gezegd: mooi. Alle bedenkingen daaromtrent daargelaten: bezienswaardig zijn ze, die zeldzame eendenmannen. Zo ook de blauwvleugeltaling. Kalm zwom hij met enkele kuifeenden mee waarvan hij een wijfje tot de zijne leek te willen maken. Ach, een echte topervaring zal zo’n eend nooit worden maar hij liet zich mooi bekijken.
Intussen was het al begonnen te sneeuwen en dat hield niet meer op tot aan Dordrecht, 15 kilometer verder. Af en toe sneeuwde het met bakken uit de hemel en in Dordrecht oogde de wereld als een nieuwjaarswenskaart en dat maakte, misschien nog wel meer dan de taling, vandaag tot een gedenkwaardige tweede Paasdag.

24 maart 2008


Meer: Sylvia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten