maandag 16 juli 2012

Schepping

Hebben we een redelijk plausibel verhaal over het ontstaan van alles, wetenschappelijk gefundeerd en hoewel, ik geef het toe, met haken en ogen en af en toe wat speculatief en nog lang niet van A tot Z bewezen want dat is nou eenmaal wetenschap, maar toch enigszins geloofwaardig en tenminste enigszins logisch, in grote lijnen gebaseerd op oorzaken en gevolgen, maar natuurlijk blijven we zitten met die twee voorlopig nog onbeantwoordbare vragen:
Hoe is het begonnen? (Oerknal: hoe of wat? En wat daarvoor?)
En hoe is daarin dat magische toefje: leven, bewustzijn, vrije wil, noem het bezieling, ontstaan? (Of: bestaat dat allemaal eigenlijk wel?)
En omdat we die vragen nog niet kunnen beantwoorden, verzinnen we een volstrekt ongeloofwaardig sprookje van hemel en hel, engelen en duivels, allemaal zaken die niemand ooit nog gezien heeft en waarvoor geen enkel bewijs, feitelijk geen enkele aanwijzing bestaat, plus een schimmige figuur, god (idem), die in zeven dagen dat alles, inclusief de wereld zoals wij die kennen, en onszelf niet te vergeten, tevoorschijn heeft getoverd. Terwijl toch geen zinnig mens, en de creationisten nog wel het minst, in het dagelijks leven gelooft dat tovenarij echt bestaat. Ik bedoel, waarom god wel en Harry Potter niet? En waar heeft dat ons gebracht? We zitten nog steeds met dezelfde twee onbeantwoordbare vragen:
Hoe is het begonnen? (Wat was er vóór god? Hoe is god ontstaan?)
En hoe is daarin leven, bewustzijn, vrije wil ontstaan?
Tel uit je winst.

Aldus opgetekend vrijdag 3 juni 2011 in de duinen bij Egmond aan Zee. We zijn een paar dagen op pad met kerkelijken. En eerlijk gezegd valt dat reuze mee hoor, eigenlijk zijn ze best gezellig en de meesten zijn denk ik helemaal geen creationist. Maar ik voel me als ongelovige wel een beetje de intrigant en heb me deze ochtend aan het gezelschap onttrokken voor een mooie wandeling door de duinen ten noorden van Egmond aan Zee. Mooi duinland, met machtige, hoge duincontouren, af en toe zou je je bijna in het hooggebergte wanen, met half kale laagtes, verspreidde bosjes en natte stukken met paarden en hooglanders en kieviten die af en toe onrustig rondvliegen vanwege de paarden en de hooglanders. Een mooi stukje natuur, een mooi stukje schepping en ik geef toe, je zou daar graag de hand van de goede god in zien, wie wil er nou geen leven na de dood? Voor een belangrijk deel overigens een stukje schepping door de mens zelf want een flink stuk van het duinland wordt in beslag genomen door een aaneenschakeling van kleine, primitieve volkstuintjes, verzonken in het zand met trappetjes omlaag en beneden achter hekjes een terrasje, een schuurtje en een groentetuintje. Volkstuintjes van het soort dat nauwelijks het natuurlijke karakter van het landschap aantast maar dat wel wat karige bossigheid teweegbrengt, goed voor nachtegalen en ringmussen. En een stelletje zomertortels, tegenwoordig ruimschoots het vermelden waard. Een zandpad dwars door nog meer machtig en ongerept duinland, zonder tuintjes dit keer, en uiteindelijk een duinovergang naar het strand. Bergen nog twee kilometer maar waarom zou ik? Dus over het strand terug naar Egmond aan Zee. Wat grote sterns over zee, en op een zandbank een eenzaam achtergebleven drieteenstrandloper, niet al te alledaags in juni. En in de zeereep vond ik warempel zeewinde. Als je bijvoorbeeld op Waarneming.nl kijkt, blijkt dat helemaal zo zeldzaam niet, maar het lijkt eindeloos lang geleden dat ik dat nog eens gevonden heb. Moet je terug naar de jaren 80 denk ik, tijdens floracursus op Terschelling, en daarmee beland je zowat in de prehistorie.

Op een avond zaten we op de trap vanaf de boulevard van Egmond aan Zee omlaag naar het strand, naar de zonsondergang te kijken. Met velen: de trap was er een tribune van. En zo zagen we die enorme oranje ballon langzaam wegzinken in zee, met alle pracht van dien, want het was glashelder tot aan de horizon. Een cliché natuurlijk, wat heet: moeder aller clichés. Maar toch … en op de terugweg door de duinen: een koor van nachtegalen. Over clichés gesproken, maar prachtig was het. Schepping of niet? Ach, wat zou het?

3 juni 2011


Niet bij vogels alleen: Griep




Geen opmerkingen:

Een reactie posten