dinsdag 9 augustus 2022

Luxemburg stad

Dagje Luxemburg stad: I don't know what to say. Het was, om kort te gaan, geweldig. Sprookjesachtig. Dramatisch. Het Efteling-gehalte was hoog, evenals het Madurodam-gehalte.
Je hebt dus 'gewoon' de stad, een monumentale oude stad met zijn deftige straten en lanen en zijn statige pleinen. Met zijn monumenten, ik noem de kathedraal, het groothertogelijk paleis en het monumentale hoofdgebouw van de nationale spaarbank, monumentale gebouwen die in geen enkele historische wereldstad zouden misstaan. Met zijn levende ziel van mensen, van volle terrassen (corona ook hier ver weg), van drukke winkelstraten en levendige pleinen. Een prachtige stad dus. Een wereldstad, al rechtvaardigt het inwonertal (in 2018 116.328) die kwalificatie niet helemaal. Zelfs in Nederland is dat een provinciestadje, maar voor Luxemburg (het land) met zijn in totaal 628.381 inwoners (in 2020) is Luxemburg stad natuurlijk reusachtig. En hoe dan ook een van de rijkste steden van Europa. Het is een belangrijke stad voor de internationale financiële sector en een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese instituties. Onder andere het Europese Hof van Justitie is er gevestigd.
Maar Luxemburg zou gewoon maar een wereldstad zijn zoals je er zoveel hebt, als er niet de kloof was. De kloof die zich dwars door de stad kronkelt, met steile wanden en diepe dieptes en beneden een andere wereld. Een rustige, landelijke, bijna arcadische wereld. Het was grijs en af en toe zelfs miezerig toen we voor even in die diepte afdaalden en verzeild raakten bij de werkzaamheden aan wat in de nabije toekomst een paradijselijk stadpark moet worden. Er waren beboste hellingen, loodrechte rotsen en de beek die kronkelde rond grote stenen en waar grote gele kwikstaart huisde.
En boven de kloof zijn de bruggen. Prachtige bruggen, soms oude en soms nieuwe bruggen maar allemaal als luchtkastelen aan sierlijke bogen, hoog boven de kloof verheven, en allemaal met geweldige uitzichten in en over de diepte, je raakt er niet uitgekeken.
In die stad een hele dag mogen verblijven, dat is waarlijk een feest. Ook nog een museumpje gedaan, het Mudam: Musée d’Art Moderne, vol met, nou ja, moderne kunst, soms prachtig en soms ook moeilijk, en van waar je trouwens ook weer een magistraal uitzicht hebt over de kloof en over de stad daarachter. De kathedraal bezichtigd. Duur uit eten geweest aan het gezelligste plein van de stad. De plaatselijke HEMA bezocht. Teveel om op te noemen.

Maandag 27 juni 2022


Verder in Luxemburg: Grund








Geen opmerkingen:

Een reactie posten