woensdag 10 augustus 2022

Clervaux

Vandaag was Clervaux onze bestemming, en met Clervaux hele oude herinneringen: 46 jaar geleden, ik was nog maar een broekie van 15 jaar, waren we met de familie op vakantie in Luxemburg en één dagje zijn we toen naar Clervaux geweest. Ik heb er weinig actieve herinnering aan maar ongetwijfeld hebben we toen ook het fraaie 12e-eeuwse kasteel gezien met zijn wit bepleisterde muren en torentjes en intieme pleintjes, al zullen we de permanente fototentoonstelling ‘The Family of Man’ met zwart-witfoto’s uit de jaren vijftig en zestig, toen wel hebben overgeslagen. Ook al was die ook toen al aanwezig want de tentoonstelling, in 1955 geopend in het Museum of Modern Art in New York, is sinds 1964 in Clervaux te bewonderen. En staat sinds 2003 op de ‘Memory of the world’-lijst van UNESCO. Niet niks dus maar geen internet in die dagen dus waarschijnlijk wisten we nergens van.
Ongetwijfeld hebben we toen ook de imposante bakstenen kerk gezien, in Romaans-Rijnlandse stijl aldus Wikipedia, die van hoog over het stadje uitkijkt. Zeker hebben we toen de Benedictijnenabdij van St-Maurice gezien, die nog hoger boven het stadje ligt, want daar heb ik wel nog een soort van herinnering aan. Het is een indrukwekkend complex, in 1910 gebouwd in neoromaanse stijl, niet zo oud dus maar wel erg fraai, met hoge toren die van ver boven de bossen en de velden uitsteekt, onmiskenbaar vanwege zijn rode puntdak. Alles in een context van bebost heuvelland.
We waren met zijn drieën vandaag want Esther bleef vanwege werkgerelateerde zaken op de camping. Zij had de kronkelende straatjes met mooie geveltjes en vooral de gezellige terrasjes ook wel gewaardeerd denk ik. We hebben het allemaal gezien en het was prachtig.
Boodschappen gedaan in Ettelbruck en de dag was alweer om.

Vrijdag 1 juli 2022


Verder in Luxemburg: Twee vruchtbare ommetjes






Geen opmerkingen:

Een reactie posten