woensdag 10 augustus 2022

Grund

Een dorp in de kelder van de grote stad. Dat is Grund, stadsdeel op de bodem van de Grote Kloof aan de oever van het riviertje de Alzette, een van de twee die door de stad stromen. Grund was de hoofdbestemming van de tijd die ons nog restte in Luxemburg stad voordat we vanmiddag naar onze caravan in Bourscheid zouden afreizen. Het was een fijne wandeling, daar op de bodem van de kloof. Ook Grund heeft monumentale architectuur, zoals het kerkje met omringende vestingwerken, maar het heeft ook een landelijke, dorpse atmosfeer. Het riviertje stroomt soms langs oeverbossen en soms langs moestuintjes die vanaf de oevers terrasgewijs opstijgen, terwijl de grote stad vanuit de hoogte toekijkt. Een lift in de rotsen bracht ons terug in die grote stad.

Intussen zitten we in onze caravan op de camping bij Bourscheid. Het is een rustige, om niet te zeggen stille camping op een magistrale plek. Het uitzicht vanaf het uitzichtpunt bijna naast onze caravan is adembenemend! Een diepe afgrond, ver beneden het Suredal, de Sure die zich slingert rond een lage heuvelrug en tegenover nieuwe hoge heuvelwanden, waarachter Luxemburg zich eindeloos uitstrekt. En onder ons op de helling het fraaie kasteel van Bourscheid. Het is een uitzicht waarop je niet uitgekeken raakt.
Voor het eerst deze vakantie zijn we omringd door echte, soms ongerepte natuur en dat heeft zich al direct uitbetaald. We zitten naar verluidt in broedgebied van de rode wouw en al op onze wandeling van de bushalte bij het kerkje van Bourscheid naar de camping, hoog over de heuvelrug met zichten over de dieptes heen tot in de blauwe verte, zag ik er een overvliegen. (Vanuit de trein zag ik een zwarte.) In de berm bij de ingang van de camping vlogen volop dambordjes, zo zeldzaam in Nederland, en in een stuk bos onder de camping had ik parelmoervlindertjes die me nog het meest deden denken aan braamparelmoer (idem). Maar lastig, vooralsnog. Verder zingen onder andere geelgors en grote lijster
Het belooft allemaal veel voor ons verblijf hier.

Dinsdag 28 juni 2022


Verder in Luxemburg: Suredal en Ettelbruck









Geen opmerkingen:

Een reactie posten