zaterdag 27 oktober 2012

Vogeltrek

Massale vogeltrek kan indrukwekkend zijn, maar de afwezigheid daarvan evengoed. Massale stilte boven me, alsof nu al de winter is ingevallen. Terwijl het juist de afgelopen week af en toe zo ontzettend druk was daar. Ik weet het, morgen kan het weer anders zijn, immers nog altijd oktober, en dat maakt vogeltrek nou juist zo fascinerend. Onvoorspelbaar. Natuurlijk kan er gemakkelijk een verklaring verzonnen worden. Het was grijs en grauw vanmorgen. Nog net niet miezerig maar wel laaghangende bewolking. Niet goed voor vogeltrek. Het soort weer waarbij je met een gerust hart die zeldzaamheid gaat opzoeken die gisteren is ontdekt. Die zal er ook vandaag nog wel zitten want er vliegt niks op zo’n nacht dus ook die zeldzaamheid niet. Overigens kom je jammer genoeg ook weleens bedrogen uit, zoals ik onlangs tot twee keer toe meemaakte: siberische boompieper van Noordwijkerhout vorige week woensdag was donderdag ondanks een druilerige nacht alweer vertrokken, en die van Texel was juist zondag verdwenen, ook al na zo'n grijze nacht. Dipdagen dus, en intussen vallen de bladeren. Als gekleurde sneeuw die de grond steeds geler kleurt.
Helemaal stil was het overigens niet, vanmorgen. Een roodborstje zat te tikken, een winterkoning te ratelen en ik zag een paar groepjes spreeuwen de verkeerde kant op vliegen. Op de akker stond een ooievaar. Doodstil. Bijna alles was dus ter plaatse, verscholen in een bosje, of anders vloog het ongericht in het rond. Gerichte trek was er nauwelijks.
Eergisteren bijvoorbeeld was dat heel anders. Toen kwamen tientallen veldleeuweriken over, en tientallen koperwieken. En afgelopen weekend waren het er zelfs honderden, en telden we op de Uithof in drie uur meer dan 4.500 vogels. Natuurlijk zijn er telposten waar dat niks is, maar voor ons is dat gigantisch. Je wist niet waar je kijken moest, soms had je de ene groep nog niet geteld of daar kwam alweer een volgende aan. Zo kan het dus verkeren, met die vogeltrek. Toen was het redelijk helder, toen trok het als een tierelier. Maar vanochtend was het grijs en was het stil en roerloos in de lucht. Dat maakt dus het verschil.
Soms vliegt het massaal, soms vliegt het helemaal niet. Soms kun je het verklaren, maar soms ook niet. Zo is de vogeltrek: onvoorspelbaar.

25 oktober 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten