donderdag 14 september 2023

Lagos

De grote stad, de toeristische trekpleister in onze buurt is Lagos, een uurtje met de bus en het is een mooie bustocht. Vergeleken met Lagos is Sagres een dorp. Lagos is alles wat Sagres niet is: druk, chaotisch, toeristisch. Mensenmassa's en stromen auto's die zich door de stad heen wurmen, een boulevard langs een riviertje dat door de stad de oceaan in stroomt, jachthavens, een oud fort, diverse strandjes tussen steile rotskliffen en achter een stoere stadsmuur de oude binnenstad, een wirwar van smalle straatjes en kleine, wit bepleisterde huisjes, enkele al even witte kerken en sfeervolle pleinen. En alles gaat er stevig op en neer.
Je kunt er ook een grottentocht maken: met een bootje langs de kliffen en langs en door fantastische bouwwerken die de kliffen hebben voortgebracht. Beetje Efteling-achtig maar machtig mooi. Wat de vogels betreft waren vooral de duiven interessant. Heel wat goed ogende vogels in het juiste biotoop, dus rotsduiven? Maar ook een paar hele foute en dan vraag ik me af: kan ik de goede dan wel vertrouwen? Maar goed, automatisch goedgekeurd, dus ... Verder geelpootmeeuwen op de kliffen en een paar regenwulpen langs vliegend.

Terug in Sagres: wat een rust hier! Je kunt hier gewoon zonder stoplichten de straat oversteken. Je kunt hier rustig met zijn vieren naast elkaar over de stoep lopen (behalve waar de stoep daarvoor te smal is). En op terrasjes heb je meestal de tafels en de stoelen voor het uitkiezen. We hebben hier zelfs een Spar! Het is hier een bedaard, enigszins sjofel en vervallen kuststadje. Een soort Bergen aan Zee. Vergane glorie. Terug uit het mondaine Lagos (met zijn 28.000 inwoners natuurlijk ook geen wereldstad) voelt dat als een verademing.

2 augustus 2023


Verder lezen over Portugal: Wind









Geen opmerkingen:

Een reactie posten