zondag 22 juni 2014

New arrivals

Er zijn zaterdagochtenden dat ik vroeg op pad ga en onderweg mensen tegenkom voor wie het nog vrijdagavond is. Het is dan alsof je in een andere tijd leeft. Grappig is dat.
Maar dit terzijde. Sinds enkele dagen zit er in de buurt een woudaapje te roepen. Dat beest is er nog maar net. En de laatste tijd kom ik op verschillende plekken bosrietzangers tegen die ik daar een week geleden nog niet had. New arrivals, laatkomers. Voor die vogels moet het allemaal nog beginnen (als het al begint). Voor hen is het voorjaar feitelijk nog maar net op gang. Veel andere zijn al aan hun tweede broedsel toe. Voor hen is het al zomer. Het is alsof ze in een andere tijd leven. Hoewel niet vandaag want vandaag is het voor allemaal herfst. Maar afgezien van die herfst van vandaag is het natuurlijk volop zomer. Volop uitgebloeide bloemen tussen de bloeiende bloemenpracht in de bermen en op de velden. Overal hoor je de piepjes van jonge vogels, oudervogels vliegen af en aan met voer in de snavel, jonge meesjes scharrelen door de bosjes en ik had al een eerste zwervend groepje staartmezen. Da’s al bijna herfst. Dus toch herfst. Het voelt dan ook altijd maar raar dat het volgens de officiële kalender op 19 juni nog altijd lente is.

Al die jonge vogels, al dat voer dat wordt aangedragen, die eindeloze schranspartij in deze tijd van het jaar, het staat natuurlijk ook voor de enorme overvloed in de natuur. Ze eten met zijn allen volop dezer dagen, wat natuurlijk betekent dat ze ook volop gegeten worden. Van al die jonge meesjes en eendjes en al dat andere schattige kuikenspul overleeft misschien één op de tien de zomer. De rest beland in de maag van meestal weer ander jong spul. Om het over al die arme rupsjes en mugjes maar niet te hebben. Het insectelijk leed is onnoemelijk. En al die muizen en vissen! Voor enorme aantallen beesten is geen plek in de natuur, anders dan als voedsel voor anderen. Dat we daar af en toe ook even bij stilstaan. Want het zal je kind maar wezen.
Het voorjaar is één grote moordpartij.

19 juni 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten